Wege jest trendy
W miniony weekend (24 – 25 listopada) w katowickiej Galerii Szyb Wilson można było smakować potraw podczas WEGE FESTIWAL, czyli Targów Kuchni Wegetariańskiej i Wegańskiej.
W kontekście zbliżających się grudniowych świąt może to być ciekawa alternatywa.
A chętnych do spróbowania nie brakowało. Głównie zawitali tu ludzie młodzi, ale nie tylko. Mięso i inne niezdrowe rzeczy po prostu nie są obecnie trendy. I widać, że wegetarianizm to także biznes dla gastronomii i handlu.
My na samym początku już znaleźliśmy siemianowicką firmę MONTOWNIA SMAKU I ZDROWIA. Oferowali swe produkty w firmowym bar – busie tuż przed wejściem do galerii. Mieliśmy zresztą okazję pisać już o Montowni na wiosnę tego roku kiedy firma ta została jednym z laureatów konkursu „Dziennika Zachodniego”.
Dwie hale Wilsona pełne były stoisk z różnego rodzaju smakołykami i napojami. Warto było tam być. Galeria Szyb Wilson to była cechownia i łaźnia kopalni „Wieczorek”. Prowadzi ją Fundacja Art – Silesia i odbywają się tam głównie wystawy sztuki a także inne wydarzenia (spektakle teatrów, koncerty, karczmy piwne).
ZEW