Siekali cebulę – zacięty konkurs Cogito w Siemianowicach

sandra serdeczna i weronika mak i kordian borowczyk ze szkoły cogito
Dyrektor Cogito z finalistami. Najszybciej i najsprawniej władała nożem uczennica Natalia Ligocka, II miejsce zajęła Sandra Serdeczna, a III miejsce ex aequo Weronika Mak i Kordian Borowczyk.

W wielkim stylu w Zespole Szkół COGITO powrócił po przerwie konkurs „Siekania cebuli”, który ma już za sobą prawie 20 edycji.

W tegorocznych zmaganiach skrzyżowało noże z cebulą 40 uczniów. Trzeba nadmienić, że zainteresowanie co roku jest ogromne, tak, że przy stanowiskach konkursowych stają nie tylko uczniowie profili gastronomicznych, ale również pozostałych kierunków.

Rywalizacja była bardzo zacięta, łzy lały się strumieniami, a aromat cebuli towarzyszy na korytarzach jeszcze kilka kolejnych dni. Zawodnikom dopingowała liczna widownia.

Zadanie uczestników polegało na pokrojeniu w kostkę jak największej ilości cebuli w czasie 2 minut. Jury w składzie: Joanna Kleczka, Renata Olszak, Kamila Garbarczyk i Natalia Liwińska oceniało:

  • ilość pokrojonej cebuli
  • jakość pokrojonej cebuli
  • ilość wylanych łez
  • ilość przelanej krwi

W finale z Damianem Królikowskim, dyrektorem Zespołu Szkół Cogito, zmierzyło się czterech finalistów.

Odbył się również dwóch pojedynek gigantów polskiej gastronomii, w którym zmierzyli się Damian Królikowski oraz Krzysztof Drabik – zwycięzca programu „Mam Talent” za najlepsze show, wielokrotny rekordzista świata w sztuce flair.

Dyrektor po raz kolejny udowodnił, że jest niepokonany. Może to zachęci uczniów naszej szkoły do pełnej mobilizacji w treningach, aby w następnej edycji dorównać Mistrzowi w sprawności, szybkości i precyzji krojenia.


 

(D. Królikowski, Cogito / BP UM)

Czytaj nas, co wtorek. Powiadamiać Cię e-mailem ?
Powrót do strony głównej, czyli najnowszego wydania naszego Tygodnika