Siemianowicka kuchnia mistrzów

Siemianowicka kuchnia mistrzów

To naprawdę wzorcowa szkoła, która pozwala kształcić nam fachowców. Chciałbym, aby nie musieli oni swoich umiejętności wykorzystywać w innych krajach Unii tylko w swojej ojczyźnie. Do tego jednak trzeba, aby jeszcze bardziej wyrównał się poziom płac w starych i nowych krajach UE, powiedział nam wicewojewoda śląski Mariusz Trepka.

Ta szkoła to Zespół Szkół Cogito z Siemianowic Śląskich, która kształci w takich zawodach jak kucharz, hotelarz, kelner oraz barista (znawca kawy). To przyziemne profesje, ale absolwenci tej szkoły właśnie w takich zawodach łatwo znajdują zatrudnienie.

Teraz będzie im się łatwiej uczyć. 14 lutego w szkole przy ul. J. Matejki, doszło do otwarcia nowej kuchni oraz zaprezentowano zrewitalizowane inne pracownie do zajęć praktycznych.

Obok Mariusza Trepki, z tej okazji szkolę odwiedziła także Urszula Bauer, śląska kurator oraz Rafał Piech, prezydent miasta, który z sentymentem wspominał czasy nauki w tej szkole w branży przemysł drzewny i meblarski.

Anegdotą podzieliła się także Danuta Kopyczok, dyrektor szkoły, która oprowadzając gości opowiadała jak do niedawna potrawy gotowane przez uczniów studzone były za oknem. Często jednak znikały, teraz już tak nie będzie – zainstalowane lodówki szokowe pozwalają na obniżanie temperatury jedzenia już bez wystawiania ich na parapet. Niektórym będzie szkoda…

Wszystkie pracownie zostały utworzone bądź zrewitalizowane za kwotę ponad 1,2 mln złotych, z czego niemal 90% zostało sfinansowane w ramach środków pozyskanych przez Urząd Miasta z Unii Europejskiej.

 

W naszej galerii migawki z tego wyjątkowego dla szkoły dnia.

Zobacz także film

Czytaj nas, co wtorek. Powiadamiać Cię e-mailem ?

Powrót do strony głównej, czyli najnowszego wydania naszego Tygodnika