Jak się w Siemianowicach piwo warzyło…

tradycje browarnicze siemianowic
Okładka książki, na której wykorzystano zdjęcie z 1928 r. ukazujące Marię Mokrską, właścicielkę browaru wraz z pracownikami browaru.

Wraz z dłuższymi dniami i dającym ciepło słońcem, obok krokusów w parkach, niebawem zaczną się pojawiać parasole piwnych ogródków. To dobry moment, by napisać kilka słów o niezwykle ciekawej i – dla siemianowiczan szczególnie – ważnej książce.

Książka nosi tytuł „Tradycje Browarnicze Siemianowic Śląskich” i opisuje historyczne zagadnienie browarów i piwowarstwa w Siemianowicach Śląskich.

Na naszych stronach pisaliśmy o resztkach siemianowickiego browaru i jego świetnej przeszłości (czytaj tutaj), jednak autorzy, którymi są dr Witold Wieczorek znawca piwowarstwa, długoletni kolekcjoner birofiliów, oraz Andrzej Skowroński, wieloletni birofil i regionalista, opracowali temat nie tylko szerzej – na to pozwala objętość książki – ale i nowatorsko, dokonując szerokiej kwerendy w archiwach, bibliotekach i muzeach uzupełniając znalezione tam informacje wiedzą wyniesioną z rozmów ze znawcami przeszłości Siemianowic Śląskich.

Wszystko to wzbogacono bogatym materiałem ilustracyjnym, znajduje się w niej 16 stron etykietek piwnych opublikowanych w kolorze.

Obok niezwykle ciekawego opisu funkcjonowania piwowarstwa znajdziemy w książce prezentację wielu postaci ważnych dla browarnictwa  siemianowickiego oraz dystrybucji jego produktów. Publikacja mając wysoki poziom będący efektem znawstwa tematu przez autorów jest znakomitym źródłem informacji dla regionalistów czy miłośników dziejów Siemianowic.

Publikacja wydana przez Urząd Miejski, w ramach obchodów 90-lecia uzyskania praw miejskich przez Siemianowice Śląskie. Niestety, brak normalnej dystrybucji oraz bardzo nikły nakład sprawia, że książka jest de facto niedostępna.

tradycje browarnicze w siemianowicach

Czytaj nas, co wtorek. Powiadamiać Cię e-mailem ?
Powrót do strony głównej, czyli najnowszego wydania naszego Tygodnika