Dobre pieczywo i rodzinny biznes

O Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śląskich piszemy nader często. W peli sobie jednak szkoła na to zasłużyła. Dowodem na umiejętne i nowoczesne rozwijanie cyklu kształcenia jest podpisana w piątek (11 maja) trójstronna umowa, w wyniku której utworzona zostanie branżowa klasa patronacka. Umowę podpisali Danuta Kopyczok, dyrektor szkoły, Rafał Piech, prezydent miasta oraz Andrzej Ścigała, mistrz cukiernictwa i piekarnictwa, lokalny przedsiębiorca, który od blisko czterdziestu lat jest znany w regionie ze swoich wyśmienitych wypieków. Ma ponadto swoje firmowe sklepy w 12 miastach regionu.

– To już drugie w tym roku otwarcie klasy branżowej pod patronatem przyszłego pracodawcy w Siemianowicach Śląskich. Pierwsze, które miało miejsce w lutym bieżącego roku, połączyło Adient Seating Poland, amerykańskiego producenta siedzisk samochodowych, z Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Jana Pawła II, a uczniowie – podopieczni fabryki zostaną wkrótce mechanikami i monterami na liniach montażowych, poinformował nas Piotr Kochanek, rzecznik prasowy UM.

Mistrz Andrzej Ścigała zwracając się do uczniów zadeklarował: – Pragnę Was nauczyć wszystkiego, czego sam się nauczyłem i kibicuję Wam, byście zrobili dyplom czeladnika i mistrza, a nawet otwarli swój własny biznes. Mam kilku uczniów, którzy odeszli na swoje i dobrze prosperują, co mnie bardzo cieszy. Mam przede wszystkim nadzieję – dodał Andrzej Ścigała – że odkryjecie tak jak ja, że piekarnictwo i cukiernictwo to piękny zawód.

Nowoczesność nauce zawodu i planowaniu późniejszej drogi zawodowej w tym wypadku polega na oparciu jej o firmę rodzinną. W niej bowiem poznaje się nie tylko tajniki zawodu, ale wykształca się szacunek do etosu i wartości wykonywanej pracy. Pokazuje również, że nie tylko praca w wielkich zakładach pracy da poczucie stabilizacji i szacunku w swoim środowisku.

W uroczystości wzięli również udział – Beata Białowąs, dyrektor Izby Rzemieślniczej, Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Anna Zasada – Chorab, wiceprezydent Siemianowic Śląskich oraz Piotr Klimek starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Siemianowicach Śląskich.

Po oficjalnej części uroczystości, która odbyła się w Zespole Szkół Cogito (dzielnica Hugo) goście udali się do głównej piekarni Andrzeja Ścigały mieszczącej się w nowoczesnym obiekcie na terenie byłej kopalni Siemianowice. Tam zapoznali się z tajnikami produkcji dobrego pieczywa (na zakwasie, bez konserwantów), kołaczy, które zaraz zostały poddane degustacji i ocenie. Były pyszne.

W galerii zobaczycie zdjęcia z uroczystości i zakładu mistrz Ścigały.

Czytaj nas, co wtorek. Powiadamiać Cię e-mailem ?
Powrót do strony głównej, czyli najnowszego wydania naszego Tygodnika